75 Bal Bingo

De gespeelde variant van bingo in Nederland, maar ook in de Verenigde Staten en Canada, is 75 bal bingo. Samen met de 90-bal bingo variant is 75 bal bingo de meest gespeelde variant in de wereld. Beide worden tot de originele vormen van bingo gerekend.

75 bal bingo

Doel

Bij 75 bal bingo is het bedoeling om de eerste te zijn die bingo heeft. Je hebt bingo als je het vooraf bepaalde patroon op de bingo kaart hebt doorgekrast. Er kan gespeeld worden voor een volle rij of een volle kaart. Er zijn echter ook veel variaties mogelijk. De meest gehanteerde patronen bij 75 bal bingo zijn:

  • 1e lijn
  • 2 lijnen
  • 3 lijnen
  • 4 lijnen
  • Volle kaart

De lijnen buitenste 2 lijnen op de kaart hebben 5 cijfers en de middelste lijn heeft 4 cijfers. Dit betekent dat een lij vrij snel gewonnen kan worden. De omvang van de prijzen loopt op naarmate het aantal lijnen het grootst is. De prijs voor 2 lijnen is groter dan 1 lijn en de prijs van een volle kaart is het grootst. Bij een volle kaart heb je de hoofdprijs.

Bingokaart

De 75 bal bingokaart heeft 5 rijen en 5 kolommen met in totaal 24 cijfers. De 5 kolommen hebben de letters B, I, N, G en 0 boven de kolom staan. In de eerste kolom (B) zijn 5 cijfers opgenomen uit de cijferreeks 1 tot en met 15. In de tweede kolom (I) zijn 5 cijfers opgenomen uit de cijferreeks 16 tot en met 30. In de derde kolom (N) zijn 4 cijfers opgenomen uit de cijferreeks 31 tot en met 45. Het getal in het midden van het vierkant (3e rij en 3e kolom) is niet aanwezig. In de vierde kolom (G) zijn 5 cijfers opgenomen uit de cijferreeks 46 tot en met 60. In de vijfde kolom (O) zijn 5 cijfers opgenomen uit de cijferreeks 61 t/m 75. De bingokaart is klein en compact.

Patronen

Bij 75 bal bingo heb je de mogelijkheid om ongeveer honderd verschillende bingopatronen in het bingospel uit te proberen. In vergelijking met 90 bal bingo kun je veel meer afwisselen in de patronen, want het vierkante lot is daar uitermate geschikt voor.

Spelregels 75 bal bingo

De spelregels van deze variant zijn uitgewerkt op een speciale pagina, want er wordt vaak naar gezocht in Nederland. Lees de bingo spelregels voor de spelregels van 75 bal bingo.