Bingo etiquette

Bingo EtiquetteIn tegenstelling tot andere kansspelen zijn er voor bingo weinig regels over de omgangsvormen tijdens het spel, ook wel de bingo etiquette genoemd. In het vervolg van dit artikel worden de omgangsvormen op een bingoavond beschreven en veel gebruikte afkortingen bij internetbingo.

Algemene regels omtrent de bingo etiquette

Geen enkel bingo evenement is geheel hetzelfde, dus het is een goed idee om de algemene regels goed door te lezen voordat je bingokaarten aanschaft. Deze algemene regels maken een onderdeel uit van de bingo etiquette. Let er goed op of er handouts worden uitgedeeld met daarop de algemene regels. Onderstaand enkele algemene regels die je kan tegenkomen:

 • De spelers moeten ouder zijn dan 18 jaar.
 • Soms wordt het schenken van alcohol verboden.
 • Het meenemen van eigen eten wordt niet getolereerd, want de organisatoren willen graag dat het eten bij hen koopt.
 • Gedurende bingo ronden met hoge inzetten kan de organisator geen nieuwe spelers meer toelaten.
 • Het reserveren van specifieke bingoloten is niet mogelijk.
 • Meekijken met familie of vrienden is niet altijd toegestaan. Elke zittend persoon moet een bingolot aanschaffen.
 • Als iemand bingo heeft dan moet diegene stoppen met spelen en luid genoeg “bingo” roepen voordat het volgende nummer wordt omgeroepen. Er mag alleen “bingo” geroepen worden voor het meest recent omgeroepen nummer. Als de omroeper begonnen is het het omroepen van het volgende nummer, dan is het te laat om “bingo” te roepen. Hetzelfde geldt voor het einde van het spel. Als de spelleider de ballen laat vallen, dan is het te laat om nog “bingo” te roepen.

Omgangsvormen bij een bingoavond

Op een bingoavond ben je in een zaal met veel mensen bingo aan het spelen. Er zijn een aantal spelregels die ook betrekking hebben op de omgangsvormen. Probeer serieus te spelen, waardoor een valse bingo zo min mogelijk voorkomt. Als je de hele tijd aan het kletsen bent en de verkeerde nummers aanstreept leidt dit automatisch tot valse bingo’s. Een keer wordt nog door de vingers gezien, maar meerdere keren een valse bingo melden wordt niet gewaardeerd. Als je toch wil kletsen met mensen aan je tafel hou het dan wel rustig. De nummers van de bingoballen worden omgeroepen door de spelleider en iedereen wil deze graag horen.

Sommige spelers hebben lieveling- of geluksplaatsen in een zaal, dus je kan gevraagd worden of anderen op je plek mogen zitten. Wees geen papegaai, de benaming voor bezoekers die de getrokken nummers nog eens opnoemen. Kinderen mogen meegenomen worden, maar is niet aan te raden. Veel bezoekers vinden het leuk als er kinderen bij zijn, totdat ze gaan meer geluid gaan maken of door de zaal rondrennen. Uit je frustratie niet richting de spelleider: die kan er niets aan doen dat de “verkeerde” ballen getrokken worden. Geregeld hoor je kreten als “Verwissel de spelleider”, “Harder praten!” of “Langzamer praten”.

Veel gebruikte afkortingen op internetbingo

In de chat bij online bingo worden een aantal afkortingen veel gebruikt. Je hoeft er niet aan mee te doen, maar je zal zien dat het een reden heeft afkortingen te gebruiken. De ballen worden namelijk redelijk snel getrokken. Als je hele woorden wil gaan typen, dan zijn er zeker alweer een aantal ballen getrokken. Dit zijn de meest gebruikte afkortingen:

 • djw: dankjewel
 • gf: gefeliciteerd
 • ty: thank you
 • 1 tg: nog 1 nummer