Bingo Spelen

Bingo wordt gespeeld in lokale bingo hallen, activiteiten- en buurtcentra, verenigingen en veel meer locaties waar mensen samenkomen. De bingo regels, uitbetalingen, prijzen en spel variaties variƫren van plaats tot plaats bij het bingo spelen. Hoe bingo gespeeld wordt is meestal omschreven in de spelregels van de organisator. Of deze worden aan het begin van de avond uitgelegd.

Bingo spelen met bingo kaarten

Bingo spelenDe bingo spelers kopen bingo kaarten met een 5 x 5 waar boven de vijf letters met het woord BINGO zijn weergegeven. Nummers zoals B3 of O-67 worden vervolgens willekeurig getrokken op een totaal van 75 in de Amerikaanse/Nederlandse bingo en 90 in de Britse en Australische bingo. De nummers worden getrokken totdat een speler gewonnen heeft. Dit kan met een lijn met vijf nummers in een verticale, horizontale of diagonale rij op 1 van de kaarten. Deze speler wint dan een vooraf bepaalde prijs. Er kan echter ook met andere bingo patronen worden gespeeld.

Hoe ziet een bingo kaart eruit

Een bingo kaart bevat 24 genummerde vakken en een vrije ruimte in het midden waarmee bingo gespeeld kan worden. De nummers worden willekeurig getrokken en zijn willekeurig op de bingo kaart opgenomen. Elke bingo speler heeft een unieke bingo kaart. De bingo kaart is gerangschikt in vijf kolommen van vijf nummers met telkens met vijf rijen (5 x 5 = 25 in totaal, inclusief het blanco vierkant). De getallen in de kolom B liggen tussen 1 en 15, in de kolom I tussen de 16 en 30, in de N-kolom (met vier cijfers en de vrije ruimte) tussen 31 en 45, in de G kolom tussen 46 en 60 en in de O kolom tussen de 61 en 75.

Kosten van een bingokaart

De spelers hebben duizenden unieke kaarten om uit te kiezen. De fabrikanten printen unieke series van 6.000 kaarten, maar er zijn ook series van 9.000 kaarten beschikbaar. In Nederland wordt bingo gespeeld voor de prijzen, niet voor het geld. De locatie is vaak in een groot aantal lokale zalen of scholen in het hele land. De prijzen variƫren voor deze online bingo spellen, maar gemiddeld is een prijs voor een enkele lijn ongeveer 2,50 tot en met 5,00 euro waard (afhankelijk van wie de bingo avond organiseert). Dit geld wordt dan omgezet in dozen bonbons, flessen wijn, een waardebon van een plaatselijke slager voor vlees of een cream tea voor twee personen in een plaatselijke thee-shop of zelfs gratis toegang tot een zwembad.